"Per què tanta gent passa gana?"

índex > concurs de narracions solidàries > lliurament de premis 2009 > Categoria: 14 i 15 anys - Tercer premi

Tercer Premi Categoria 14 i 15 anys
Autor: Joana Codina i Jané
Pseudònim: Lisa

Molts llibres parlen de la fam. Són d'aventures, realistes o fins i tot de fantasia. Robinson Crusoe es va quedar sol en una illa deserta. Oliver Twist dormia sota un pont. Nicholas Nickleby residia en una escola d'orfes controlada per un director cruel. Lázaro de Tormes, el "Lazarillo", servia a uns despietats amos. Us heu preguntat mai què hauria passat si tots aquests personatges que passaren gana no haguessin aconseguit ni una molla de pa? Si haguessin continuat sense menjar dies i dies? Les històries haguessin acabat. Els protagonistes haurien mort i ja no hi hauria cap peripècia per explicar. Per això, els autors sempre acaben donant la volta a la història perquè pugui continuar. Robinson, Oliver, Nicholas... tots ells aconsegueixen una manera de sobreviure. Roben, s'escapen i s'empassen els aliments més inversemblants. A cada un els espera un final, feliç o trist, però un final amb argument.

Això no passa a la vida real. No hi ha ningú per sobre nostre que escrigui la història de cadascú. Ningú pot fer aparèixer per miracle un got d'aigua. Ningú pot fer aparèixer un plat d'arròs. Ningú. Tothom té la seva pròpia vida a les seves mans. Tothom.

I per què? Doncs perquè cada persona escull el camí que vol seguir, tant si és bo o dolent. Però hi ha persones que no ten en aquesta possibilitat. No poden escollir, no tenen les mateixes oportunitats que l'altra gent. No poden decidir la seva pròpia història, simplement perquè no tenen opcions. Només moren. De fam. I quin es l'origen d'aquest problema? Aquí és on volia arribar. A l'origen. Diverses cultures n'han escrit mites, alguns no descoberts fins ara. Sóc antropòloga i he aconseguit un manuscrit del qual no se'n pot determinar ni l'antiguitat ni l'autor. Parla de la gana.